ELS PECATS DEL MÓN «CIVILITZAT»

 

Des de fa segles, aquells que habitem la vella Europa, ens hem sentit privilegiats de formar part del món civilitzat, en detriment de la resta, que sovint hem menystingut i considerat «salvatge». Però, nosaltres, parents llunyans d’aquells que anaren a colonitzar terres remotes per alliberar els autòctons del paganisme i de l’analfabetisme i, alhora, sotmetre’ls a l’esclavatge o bé recloure’ls en reserves; som hereus responsables de l’anorreament d’un seguit de cultures d’una saviesa ancestral, fet que els ha convertit, amb els anys, en esclaus de la nostra superficialitat i del nostre diner. Avui, sabem que totes aquelles cultures, que en un moment donat de la història esclafàrem, sense cap contemplació, gaudien d’una saviesa infinita i els abellia un respecte absolut per la Natura i les seves lleis, que a nosaltres sovint ens ha mancat.

 

La saviesa no és la conseqüència d’una acumulació, més o menys vasta, de coneixements, sinó que és el resultat d’un estat de consciència fonamentat en el respecte més estricte per tot i per tothom. No depèn de que haguem anat més o menys temps a l’escola, ni de que tinguem més o menys diners, sinó de la capacitat d’adonar-nos que en essència tots som iguals i que tots els coneixements són necessaris: els que s’adquireixen a la Universitat i, sobretot, els que s’adquireixen de l’observació minuciosa i del respecte més absolut de la Natura.

 

La societat occidental, a mesura que ens hem anat oblidant de tot allò que ens envolta i hem donat importància només als coneixements científics i als diners, hem arribat a ser capaços de desertitzar una gran part del planeta, de produir amb els nostres avenços un forat immens a la capa d’ozó i d’empastifar de residus tòxics aquells que fa segles vam salvar d’una pretesa «estultícia», cosa que ens ha permès viure en una abundància escandalosa, mentre la major part dels nostres germans morien i moren encara de fam en la més absoluta misèria. I quan, fugint de la pobresa, truquen a casa nostra, els barrem la porta amb pany i forrellat i, per la finestra, els llancem pilotes de goma.

 

No és això, companys, no és això! No podem seguir vivint de la mateixa manera ateses les evidències de la catàstrofe provocada per la nostra civilització. Hem de ser humils i reconèixer les nostres mancances, alhora que reconeixem les virtuts d’aquells que hem menystingut.

 

I, avui, quan el capitalisme ferotge ens està empobrint a tots a marxes forçades, en benefici de quatre privilegiats, és quan, més que mai, hem de fer pinya amb la resta d’humanitat i plantar entre tots els fonaments d’una societat lliure, justa i fonamentada en l’amor i el respecte.

 

Sortosament, cada vegada hi ha més veus que clamen per la justícia i, de mica en mica, tots anem sortint de la letargia, per agafar les regnes de la nostra vida i fer valer els nostres drets, enfront d’uns poders que només treballen en bé propi. I junts, amb la pau i el respecte per bandera, construirem el món anhelat.

 

Regina Ferrando i Ferran

24 d’abril de 2014