ACTITUDS BENÈFIQUES

 

Reconec que mai com en aquest 2013, que està a punt d’esllanguir-se, havia hagut de pensar tant per trobar, setmana rere setmana, una mirada positiva a la situació social que ens toca viure. Malgrat el temps esmerçat, però, l’esforç ha valgut la pena. L’exercici tossut i continuat per positivar totes i cadascuna de les situacions, per dures, inaudites o injustes que ens semblin, entrena el cervell a saltar per sobre dels obstacles i poder entrellucar un horitzó més ample.

 

Tots els éssers humans naixem amb les mateixes potencialitats, ara bé, cada un de nosaltres les desenvolupa en la mesura de les seves possibilitats, d’acord amb la pròpia escala de valors, la pròpia cultura i la influència de l’entorn que li toca viure. Tots i cada un de nosaltres, en potencia, som éssers capaços de sentir-nos plenament confiats, de gaudir de tots els nostres actes, de gestionar correctament les nostres emocions, de deixar-nos afectar per tot allò que ens envolta, de comunicar-nos amb fluïdesa, d’intuir allò que ens convé i de relacionar-nos en harmonia amb allò que ens transcendeix.

 

Totes aquestes potencialitats podran desenvolupar-se en la mesura de la nostra capacitat per avançar, bo i els obstacles que trobem pel camí. Per aconseguir-ho cal viure amb unes actituds determinades, que depenen de la nostra voluntat. Aquestes actituds, que ens convé conrear perquè determinen el  nostre nivell d’evolució, podem resumir-les en quatre mots: relaxament, joia, consciència i concentració.

 

És primordial aprendre a relaxar-nos com quan érem infants. Cal aprendre a eliminar les tensions produïdes pel neguit de la societat que ens envolta. Sense relaxament, el nostre cos resta desprotegit i vulnerable. L’absència de relaxament esdevé una dels principals impediments a l’hora d’encaixar cadascuna  de les situacions.

 

La joia és l’actitud que ens permet prendre consciència dels nostre punts forts. Ens permet ser agraïts. Ens permet llevar-nos cada matí amb la il·lusió de tenir al davant una col·lecció d’oportunitats i no un grapat d’inconvenients. Ens permet veure la vida no com una rutina que ens aclapara, sinó com un misteri meravellós a descobrir.

 

A través de la consciència constatem que cada instant és una oportunitat única i irrepetible. Que fins i tot els moments difícils tenen una significació especial i que, ben aprofitats, ens permeten evolucionar en harmonia.

 

Finalment, la concentració és l’actitud que ens permet viure plenament el present, amb la ment, el cos, les emocions i els afectes sincronitzats. Només sense distraccions, podem ser objectius amb el procés de la vida.

 

Aquestes actituds faran que els moments difícils no ho semblin tant, deixarem de ser presoners de nosaltres mateixos i podrem viure centrats. Fet això, serem capaços de dedicar-nos en cos i ànima a la nostra comesa principal: ser feliços fent feliços aquells que ens envolten.

 

Regina Ferrando i Ferran

5 de desembre de 2013