MISTERI, NO PROBLEMA

 

Massa moments, en la nostra vida quotidiana, se’ns escapen. No sempre som capaços d’explicar-nos el perquè de moltes coses, el perquè de molts comportaments humans, el perquè de moltes situacions injustes que s’esdevenen i que posen a prova la nostra capacitat de comprensió.

 

Són fets que ens obliguen a revisar la nostra estructura interna i, si no estem atents, ens poden fer caure en el desencís més terrible, en la insatisfacció més pregona i en una depressió que ens aclapara i ens fa perdre de vista la nostra realitat i, fins i tot, la nostra fita primordial que és ser feliços.

 

Prendre consciència de les característiques eminentment canviants de la nostra societat, de la diversitat de pensaments i de comportaments que conviuen plegats, té una importància vital a l’hora de fer front a la vida quotidiana.

 

Tots, absolutament tots, som una col·lecció de pensaments incontrolats i de contradiccions. Cada un de nosaltres, en moltes ocasions, és incapaç d’entendre les pròpies reaccions i, per tant, molt més incapaç d’entendre les reaccions dels altres.

 

Davant del dilema, només ens resta el respecte i la comprensió per poder conviure amb aquesta realitat. És inútil barallar-se constantment amb les circumstàncies i romandre en un cau de negativitat que distorsiona la nostra percepció.

 

Malgrat tot, si hi parem atenció, ens adonarem del munt de qualitats que omple la nostra vida i la dels altres. Només en la recerca constant d’aquestes qualitats, podrem decantar la balança de la nostra comprensió, passant d’una visió catastrofista de la vida a una visió optimista i més acostada a la realitat.

 

No podem oblidar que l’univers està en un equilibri constant, que les circumstàncies positives i negatives es complementen i asseguren aquest equilibri. Entossudir-nos, doncs, només a veure la vessant negativa ens fa perdre consciència de la realitat i ens fa esdevenir desagraïts.

 

La solució consisteix a passar d’un comportament crític, tant amb nosaltres mateixos com amb els altres, a un comportament respectuós i comprensiu. Totes les circumstàncies tenen sentit i són un ensenyament. Tots els comportaments estan fonamentats en l’escala de valors de les persones que els tenen. Totes les escales de valors, ens agradin o no, són igualment respectables.

 

Procurem aprendre el significat de cada circumstància de la vida sense prejudicis, des del respecte més absolut. Només l’acceptació de la possibilitat d’error, nostre i d’altri, ens permet adquirir la humilitat necessària per convertir els inconvenients adversos en oportunitats de creixement. Viure cada un dels esdeveniments que la vida ens presenta com un meravellós misteri a descobrir és molt més eficaç que viure-la com un problema a resoldre.

 

Regina Ferrando i Ferran

20 de juny de 2013