ESCOLLIM BÉ

 

Tot l’univers està sotmès a un canvi constant, i nosaltres, els éssers humans, no ens n’escapem pas. Això vol dir que el nostre nivell de consciència també segueix un procés evolutiu, més o menys ràpid, depenent de l’habilitat de cadascú d’aprendre dels esdeveniments que li toca viure. En aquesta possibilitat de canvi rau l’oportunitat de millora personal constant que la vida ens ofereix.

 

L’evolució de la consciència, però, no és uniforme per a tots els éssers humans, sinó que és una evolució personal i intransferible. Cada persona adquireix un nivell de consciència diferent, que depèn no tant dels estudis que hagi pogut fer, com de la cultura, del sistema de creences, de la moral, de la història personal, de la col·lecció d’experiències, etc. Això fa que en la humanitat hi convisquin diferents i variats nivells de consciència.

 

Així podria explicar-se perquè en ple segle XXI, quan cada vegada hi ha més cultura per la pau, mentre la massa crítica va elevant el seu nivell de consciència, encara hi hagi persones, amb un nivell de consciència tant primari, que són incapaces de resoldre els conflictes per una altra via que no sigui la de la força. La humanitat ha sofert conflictes greus cada vegada que alguna d’aquestes persones, amb un nivell de consciència baix, accedeix a llocs de poder, ja que a aquestes persones, per molt que els arribin missatges de pau, el seu nivell de consciència no hi veu més enllà de la raó de la força i la força del poder. Així podem comprendre com és possible que en el món actual, mentre hi ha tantes persones que han perdut la feina i molts que passen gana, encara hi hagi als governs persones amb sous que sobrepassen, amb un escreix vergonyant, la mitjana dels sous d’aquells que els han votat.

 

És precís que deixem de caure en l’error de posar al capdavant de la societat persones mancades de la visió profunda que demana el tercer mil·lenni. Ni tampoc podem abstenir-nos de participar pensant que no hi ha res a fer i que la nostra força és insignificant.

 

Cal que exigim als nostres polítics que aprenguin a conviure amb la cultura del respecte, sobretot per la vida humana. Que passin de la política del «modus vivendi» a una política de servei. Però no tant sols això, sinó que canviïn el diàleg polític i passin de les acusacions a la cooperació, dels judicis a la comprensió, de l’enfrontament a la dedicació exclusiva al servei del contribuent i, sobretot, de la política dels sobres a la política veraç, creïble i transparent.

 

No podem defallir, ni abaixar la guàrdia, ni deixar cap crim sense denúncia. Mentre encara es donin situacions indesitjades com aquesta crisi que està afectant els més indefensos. L’evolució del nivell de consciència col·lectiu, depèn del nivell de consciència assolit per cadascú de nosaltres. Deixem, doncs, de donar la culpa als altres de la nostra dissort i comencem a treballar en el nostre interior per progressar en la nostra evolució personal, contribuint, així, en l’elevació de la consciència global de la humanitat i, quan ens toqui escollir, fem-ho bé.

 

Regina Ferrando i Ferran

9 de maig de 2013