TOTS TENIM VERGONYES PER AMAGAR

 

La confusió no és bona consellera a l’hora de viure i prendre decisions, perquè emmascara la nostra percepció i contribueix a la pèrdua de la nostra pau interior. En moments difícils, més que mai, hauríem de treballar per la transparència i la claredat en tots els àmbits de la nostra vida, justament per facilitar la conservació del mínim de confiança indispensable per sobreviure amb dignitat.

 

La societat actual, a través dels mitjans de comunicació, ens sotmet a uns nivells d’estrès molt per sobre del que seria saludable, a causa d’una allau d’informació, de certesa sovint dubtosa, a la que no se li suposa altre interès que manipular la nostra atenció fent-la bovejar pels camins que desitjats pels diferents grups de poder, talment com si es considerés els ciutadans menors d’edat i susceptibles de ser ensarronats amb facilitat.

 

Ens toca viure en temps de canvi. Temps de dificultats de tota mena i d’immersió en universos caòtics que s’entossudeixen a fer-nos perdre la confiança, bo i fomentant la inseguretat i la por. Cada dia, ens adonem que el caos d’ahir era irrisori comparat amb el d’avui i hem après que, el de demà, no podem ni preveure’l, ni tan sols imaginar-lo.

 

De la mateixa manera que per depurar el cos, no hi ha res com un bon dejuni, si volem depurar la nostra ment, haurem de fer el boicot més descarat als mitjans de comunicació, protegint-nos de les informacions esbiaixades d’avui, que demà seran desmentides.

 

Possiblement, una bona manera de conservar la salut mental, seria poder observar tota la informació una setmana més tard i ens adonaríem que un gran volum de la mateixa ha deixat de ser important amb el pas del temps. Neguem-nos, doncs, a angoixar-nos per les informacions caòtiques d’avui que demà seran desmentides.

 

Algun dia, els grups de poder, tots, s’adonaran que el “i tu més” ja no cola. Algun dia, els grups de poder, tots, es posaran les piles, faran una dutxa col·lectiva, amb la corresponent desinfecció i desinsectació, per iniciar, impol·luts i junts, un camí nou, lluminós i positiu, al costat de la ciutadania, que ens dugui a una societat millor. Algun dia, els grups de poder, tots, recobraran la consciència de servei. Algun dia, els grups de poder, i tots plegats, passarem del jo al tu, amb la joia indubtable que acompanya a aquest canvi.

 

Tots tenim vergonyes per amagar, tots. Possiblement, la solució passa per acceptar-les amb paciència i, amb més paciència, transformar-les, pel nostre bé i pel del nostre entorn. Tots formem part de la societat, tots hem contribuït a la formació i consolidació dels grups de poder actuals, i només entre tots aconseguirem alliberar-nos de l’esclavatge de la mentida, de l’enveja i de l’estultícia. Avui, es fa ben palesa la buidor de la nostra societat i, davant de l’evidència, només ens resta el camí vers la veritat, el respecte i la restitució de l’honorabilitat i la confiança perdudes.

 

Regina Ferrando i Ferran

28 de febrer de 2013