SE’NS GIRA FEINA

 

Encetem nou any, un any que si escoltem les pors, les pròpies i les alienes, pot semblar amenaçador, incert i negre (annus horribilis, dirien alguns). Però nosaltres ja sabem que sempre que ens mirem les novetats com contenidors de mals auguris farem créixer la inseguretat i la desconfiança.

 

I també sabem que podem contemplar el nou any com un recipient completament buit que podem omplir amb tot allò que desitgem. Perquè, no ho oblidem, l’únic moment que existeix és el present. Aquí i ara tenim el poder de canviar la nostra vida i, per osmosi, el nostre entorn. Ahir, amb tota la seva càrrega, ha deixat d’existir, i demà qui sap si encara hi serem.

 

La vida és tan sols uns successió de presents que, aprofitats o no, conformen la nostra trajectòria com a éssers humans. No serveixen de res les lamentacions pels errors passats, si ens fan perdre temps per canviar el present. Així mateix, el temps dedicat a conrear pors pel futur és un temps perdut i eixorc si ens impedeix viure plenament el present. Hi ha una frase preciosa del Dalai Lama que exemplifica aquesta realitat: Només hi ha dos dies a l’any en els que no es pot fer res. Un s’anomena ahir i l’altre demà. Per tant, avui és el dia ideal per estimar, creure, fer i, principalment, viure.

 

Conscients de la realitat que ens toca viure, ara cal maldar per fer les coses ben fetes, des de les més insignificants a les més transcendents. Totes les llavors que sembrem, han de ser llavors de bondat, de veritat, de respecte, d’amor. No podem deixar que s’escapi ni una sola llavor d’egoisme, d’injustícia o de mentida. Hem de maldar perquè tot allò que surti de nosaltres sigui pulcre, delicat i respectuós. Per això, no podem respondre a les provocacions de l’entorn, que n’hi ha i n’hi haurà, amb la mateixa moneda. Només podem lluitar contra el mal, entossudint-nos a fer el bé. Només podem sembrar pau, amb una bona collita de pau interior.

 

I a més de fer la feina que ens pertoca, sigui quina sigui, podem fer moltes altres coses com, per exemple, inundar els mitjans de comunicació i la xarxa amb comentaris, sms i piulades positius i plens de confiança. No deixem que ens enfosqueixin el sol amb tertúlies i notícies negatives que es dediquen a deprimir el personal fent ciència-ficció. I en això, ens hi haurem d’esmerçar, perquè la majoria de mitjans estan ancorats en mostrar només la pitjor cara de la realitat. Per tant, no ho oblidem, la nostra feina ha de ser tranquil·la, pacífica i sense soroll, però eficaç, tossuda i persistent

 

Se’ns gira feina, però la feina no ens fa por. L’any passat vam aprendre que si anem junts i fem les coses ben fetes, des del respecte i la democràcia, no tenim aturador. Molts dels nostres dirigents han entès allò que la societat desitja, ara toca que ho aprenguin alguns mitjans de comunicació, captius de la provocació i la mentida. Això vol dir que, entre tots, si bufem junts, aconseguirem esvair la boira espessa de mals auguris que plana sobre aquest nou any.

 

Regina Ferrando i Ferran

17 de gener de 2013