ULLS NOUS

 

Les vacances són una ocasió de passar més temps amb les persones que estimem. Si tenim en compte, però, que, segons les estadístiques, després de les vacances és quan es produeix el major nombre de divorcis, hauríem de preguntar-nos per les característiques de les nostres relacions, com ens relacionem?, perquè ens relacionem?, i, sobretot, què exigim en les nostres relacions?

 

Les relacions són el nostre objectiu d’éssers humans que viuen envoltats d’altres éssers humans. El gaudi o no de les nostres relacions depèn de dos ingredients fonamentals: la capacitat de viure amb plenitud el moment present, que vol dir perdonar-nos i perdonar, i l’amor gratuït que permet acollir sense exigència, respectar sense mesura, expressar-nos amb llibertat i, alhora, permetre a l’altre l’espai de llibertat necessari perquè també ho pugui fer.

 

Allò que ha de fonamentar les nostres relacions, doncs, és l’amor. Si la vida se’ns fa feixuga és possiblement que ens hem oblidat d’estimar o que les nostres relacions lluny d’estar fonamentades en l’amor ho estan en l’exigència, en l’egoisme, en la possessió i en la manipulació, passant de ser satisfactòries a esclavitzar-nos i a ofegar-nos.

 

Els éssers humans evolucionem. Cada dia se’ns presenten infinitat d’oportunitats de creixement i a cada instant podem renéixer i prosperar. Si aquest fet no està present en les nostres relacions, podem caure en la temptació d’omplir-les de prejudicis, de manipulació i de manca d’atenció, condemnant-les a la rutina i al fracàs.

 

Hem d’aprendre a mirar-nos i mirar els altres amb ulls nous a cada instant, talment com el nadó que desperta a la vida i no té por de res, tot ho explora i tot ho acull des de la innocència. Només així ens donarem l’oportunitat de créixer i de gaudir de tot allò que ens envolta i, alhora, la nostra companyia podrà ser un regal.

 

Aprofitem aquestes vacances per mirar dins nostre i descobrir-hi la nostra essència, l’amor incondicional, l’amor que acull sense exigències. Quan vivim i ens relacionem des d’aquest amor podem aconseguir que les vacances siguin eternes.

 

Llevem-nos cada matí amb ulls acabats d’estrenar i descobrirem que la vida és una filigrana meravellosa. Si mirem els nostres éssers propers amb ulls d’infant, sense prejudicis i sense condemnes, els donarem la possibilitat de créixer. Cada moment de la nostra vida és especial i irrepetible. Cada situació que vivim, siguem on siguem i fem el que fem, pot ser un regal meravellós o un suplici insuportable, que sigui una cosa o l’altra només depèn de nosaltres, de la nostra mirada.

 

Mirar la vida amb ulls nous ens permet renovar constantment el gaudi, estimar-nos i estimar sense mesura, amb aquell amor gratuït que permet la transformació, perquè mai no posseeix, ni manipula, ni condemna. Des d’aquesta mirada, no hi ha convivència que perilli, perquè cada instant esdevé una aventura engrescadora.

 

Regina Ferrando i Ferran

28 de juliol de 2011