UNA ELECCIÓ CONSTANT

 

La nostra vida és desenvolupa en un seguit d’eleccions entre diferents possibilitats. Passem els dies escollint com ens vestim, què fem per menjar, què hem de comprar, quina feina fem primer, si anem al cinema o al teatre, què responem, quin programa de televisió mirem, quina lectura encetem, etcètera,

 

Tot i que la majoria d’eleccions són rutinàries i inconscients, i d’una importància , si voleu, relativa, n’hi ha d’altres que són crucials per al desenvolupament posterior de la nostra persona, com ara amb qui compartim la vida, com eduquem els fills, en qui o en què posem la nostra confiança. Sempre, però, les nostres eleccions, tant les rutinàries com les crucials, es podrien classificar amb aquesta pregunta: decideixo escollir la pau o bé el conflicte?

 

Cal tenir present que l’encert o desencert de les nostres eleccions depèn del nostre grau d’assossegament i de pau interior i, alhora, com el peix que es mossega la cua, la nostra pau depèn de l’encert de les nostres eleccions. Les eleccions fetes en mig d’un garbuix mental, tenen moltes més possibilitats d’errada que aquelles que podem prendre en moments de ment assossegada i, per tant, més possibilitats de submergir-nos en el conflicte.

 

Per això és tan important que maldem per aconseguir unes condicions de vida que ens permetin escollir, amb la màxima freqüència, sense interferències de la nostra ment. Hem de ser capaços de raonar, això si, però no podem permetre que la ment esdevingui l’única protagonista de la nostra existència.

 

Hauríem de proposar-nos educar la nostra ment, perquè ens permeti, a voluntat, aturar el continu de pensaments. Només així som capaços de viure plenament el present i gaudir del nostre poder d’escollir en llibertat. Les eleccions són sempre en el present i hem de poder fer-les sense ingerències mentals ancorades en les experiències del passat o bé en les prevencions del futur. Només en el present som capaços de veure les coses tal com són i no com ens han ensenyat que han de ser o com ens agradaria que fossin.

 

Prenguem consciència de l’estat de la nostra ment. Adonem-nos dels moments en els quals la ment ens deixa en llibertat per escollir i d’aquells moments en els quals no podem escollir amb objectivitat, perquè ens enterboleix la visió de les coses. No ens podem permetre seguir escollint des del caos mental.

 

Per aconseguir situar la ment en el lloc que li pertoca cal introduir moments de silenci a la nostra vida. La meditació és una eina fonamental per aconseguir-ho.

 

Tal i com els esportistes saben que és necessari un entrenament diari, només amb l’exercici diari, constant i pacient de la meditació, aconseguirem ser els directors de la nostra vida. No vulguem prendre cap més decisió des d’una ment enterbolida i decidim-nos a meditar per poder aconseguir ser feliços i viure en pau.

 

Regina Ferrando i Ferran

10 de març de 2011