10 CONSELLS PER MILLORAR LES RELACIONS

 

1.     Cal procurar mantenir-se tranquil mentre els altres estiguin furiosos i perdin  el cap. Gestionem les emocions, sense perdre el control. No es tracta de no mostrar les molèsties, sinó de fer-ho amb mesura, cosa que evitarà haver-se de penedir d’una acció comesa en un moment de descontrol.

 

2.     Cal no perdre de vista que cada discussió té com a mínim tres punts de vista: el nostre, el de l’altre i el de tercers, que són els que provablement estan més a la vora de l’objectivitat. Esforcem-nos sempre a veure les situacions des de la perspectiva de tercers, això enriquirà el nostre punt de vista.

 

3.     Esperem a calmar-nos abans de parlar. La relació és més important que la discussió. Cal donar més importància  a les persones que a les opinions.

 

4.     Tractem les persones amb les quals tinguem contacte amb la màxima exquisidesa. Mai no ens penedirem de tractar molt bé la gent. És el millor negoci en tots els sentits.

 

5.     Busquem la vessant més positiva i agradable, fins i tot en les situacions més complicades i doloroses. Això ens permetrà passar amb més facilitat els moments difícils i convertir els problemes en oportunitats.

 

6.     Acostumem-nos a fer preguntes i, sobretot, a escoltar les respostes. Cal preguntar abans de reaccionar. De vegades disparem i després preguntem. Sovint preguntem, però escoltem per respondre i no per entendre.

 

7.     No fem ni diguem res que pugui ferir l’altre. Cal tenir present el proverbi que diu que tot allò que fem, tard o d’hora, ens retornarà. Els altres no recorden tant allò que diem o fem, sinó la intenció amb què ho fem.

 

8.     Siguem conscients de la diferència entre l’anàlisi amigable i la crítica destructiva. Observem si el propòsit de les nostres paraules és ajudar, desfogar-nos o fer mal.

 

9.     Tinguem present que si som tolerants amb els altres, ells també seran pacients amb nosaltres quan mostrem els aspectes poc agraïts de la nostra personalitat.

 

10. La persona completa sap reconèixer els seus errors i acceptar la seva responsabilitat. No podem oblidar que un conflicte ben portat enforteix la relació i ens ajuda a aprendre de les diferències.

 

L’èxit de les nostres relacions depèn bàsicament de la nostra actitud. Val la pena posar els cinc sentits en els nostres actes si estem decidits a passar pel món conreant relacions satisfactòries. Si tenim sempre una actitud amorosa i respectuosa, rebrem en contrapartida amor i respecte.

 

Regina Ferrando

10 de maig de 2007