SI NO SAPS SER FELIÇ, NINGÚ ET FARÀ FELIÇ

 

Quan fa massa temps que cerquem la felicitat fora de nosaltres, quan ens sentim buits i pensem que qualsevol cosa externa pot omplir aquest buit, quan suposem que una parella ens farà feliços, quan busquem un fill perquè solucioni els nostres problemes amb la parella, quan pensem que serem més feliços el dia que ens toqui la loteria, o canviem de feina, o tinguem una casa nova o tantes altres coses que podríem dir, de forma inconscient, perdem el temps irremeiablement, perquè res ni ningú podrà solucionar les nostres mancances.

 

Quan tenim aquest comportament, acostumem a donar la culpa de la nostra infelicitat a tot allò que ens envolta, en lloc d’assumir la responsabilitat que ens pertoca. Si no som feliços la culpa és de la nostra parella que no ens entén, dels nostres fills que no ens escolten, del nostre cap que no ens respecta, de la nostra feina que no ens agrada, de la convivència que és molt difícil, de la societat que va accelerada, dels polítics, de qui sigui, però mai de nosaltres mateixos.

 

Mentre vivim d’aquesta manera, estem atrapats en la teranyina de la nostra irresponsabilitat inconscient, cosa que ens impedeix créixer i ens condemna a la infelicitat per sempre més, fins que prenem consciència del nostre comportament i decidim agafar les regnes de la nostra vida.

 

Si no saps ser feliç, ningú et farà feliç. Aquesta frase, que és d’una cançó, és l’afirmació més seriosa i veritable d’allò que ens passa, perquè massa sovint no sabem ser feliços. Mentre perdem el temps donant la culpa del nostre malestar als altres o a les circumstàncies, la nostra evolució restarà estancada. Ara bé, en el moment que decidim cercar la felicitat en el nostre interior, que és on rau, descobrirem que podem ser feliços siguin quines siguin les nostres circumstàncies.

 

Es tracta, doncs, de canviar de mentalitat. Tot allò que hem après que tingui com a conseqüència el pensament que la culpa sempre és d’altri, hem d’esborrar-ho del nostre disc dur, per tornar-lo a omplir amb pensaments nous i positius.

 

Hem d’estar segurs de què som capaços d’estar bé, de gaudir de pau interior, passi el que passi en el nostre entorn i, des d’aquesta seguretat, observar les nostres reaccions i no tornar a caure en la temptació que la nostra vida només canviarà si canvien els altres o allò que ens envolta. Si ets de les persones que penses que la culpa sempre és dels altres, canvia de registre si vols ser feliç.

 

Nosaltres no podem ni tenim cap dret a canviar els altres, ara bé, som capaços de canviar la nostra percepció de les coses. Només així, caminarem amb pas segur vers la nostra fita vertadera, que és ser feliços i, quan ho aconseguim, serem capaços de fer feliços a aquells que ens envolten. Passarem de ser una càrrega a ser un regal.

 

Regina Ferrando

11 de març de 2004