AL DINTELL DE DESEMBRE

 

Amb l’arribada de desembre, obrim la porta a Nadal. Per als infants s’acosten les vacances del primer trimestre i a totes les escoles ja han començat els treballs previs a aquestes festes que fan reviscolar l’esperit innocent de grans i petits. Els carrers comencen a despendre flaires de pau i, per a l’ocasió solemne, s’engalanen amb milers de lluminàries que, en el decurs dels dies, ens aniran encenent el cor.

 

Les festes de Nadal són les festes de l’any que si no existissin, les hauríem d’inventar, perquè ens fan establir contacte amb la nostra part més íntima i més subtil, aquella part que és comú a tota la humanitat, aquella part que ens uneix i ens fa membres d’una mateixa família.

 

Són festes de joia per als que són capaços de viure el present i de nostàlgia per a aquells que s’entossudeixen a viure ancorats en el passat. Uns i altres, però, poden si s’ho proposen establir contacte amb l’altre, i l’altre pot ser tothom, l’altre és cada una de les persones que passen vora nostre. Quan som capaços de deixar de mirar-nos el melic i de compadir-nos, som capaços d’adonar-nos que formem part de la humanitat i que mai no estem sols. És el moment que ens fa descobrir el valor de paraules com amor, respecte, lleialtat, solidaritat i tantes d’altres, que deixen de ser un so simple per esdevenir un contingut meravellós, que ens eleva a un nivell de consciència superior.

 

I, per tot això, val la pena que amb temps, per no haver de córrer, en preparem per extraure el millor contingut d’aquestes festes màgiques i meravelloses. No ens fixem tant en el valor material que la nostra societat els ha conferit, i entossudim-nos a viure el seu valor intrínsec d’humanitat.

 

Si ho fem així, aquestes festes ens faran reviure sentiments que durant la resta de l’any resten anestesiats pel brogit intern i extern. Decidim-nos, enguany,  a viure les festes de Nadal des del cor. I, si bé se’ns farà difícil d’escapolir-nos d’adquirir algun regal, també podem escollir aquells regals que omplen el cor sense tocar la butxaca, com el millor somriure, la millor abraçada, i milers de gestos que fets des de la innocència poden omplir el silenci més angoixant i la situació més difícil.

 

I per tal de recuperar plegats l’esperit de Nadal, et convoco a la Trobada que  farem, com cada any, per projectar entre tots un 2004 millor. Aquesta trobada és, com molts ja sabeu, d’entrada lliure i gratuïta i ens permet compartir una estona amb tots aquells que restem units per aquest escrit que cada setmana apareix a La Clau. La trobada, que organitza l’Associació Tercer Mil·lenni, serà com sempre al Centre Cívic de Premià de Mar, al carrer de l’Esperança, 19. Ens trobarem, doncs, el diumenge, dia 14 de desembre, a les 12 del migdia.

 

Us hi espero a tots, per meditar per la pau al món i projectar plegats un 2004 millor. .

 

Regina Ferrando

4 de desembre de 2003