LA NOSTRA SOCIETAT DESPERTA

 

En el darrer mes, hem tingut la certesa d’un gran canvi en la consciència de la nostra societat. Des de la definició valenta de la gent de cinema en els darrers Premis Goya, en contra de la guerra, que va servir de revulsiu a una societat que restava estupefacta davant del comportament incomprensible d’alguns governants, inclosos els del nostre Estat, fins a la data solemne del 15 de febrer de 2003, en la qual milions i milions de persones, arreu del món, es manifestaven, també, en contra de la guerra, molts éssers humans han fet sentir la seva veu decidits a desaprovar l’ús de la força bruta per solucionar els problemes de la humanitat.

 

En el col·lectiu de la classe política, també hi ha hagut una definició clara i contundent d’aquells que estan a favor d’emprar la força i dels que creuen que la humanitat ha d’aprendre a utilitzar altres mitjans per resoldre les diferències, que no tinguin com a trista conseqüència la pèrdua brutal de vides humanes.

 

Tota aquesta moguda, ha servit perquè es parlés clarament dels motius que empenyen a alguns governants a estar a favor de la guerra. I es denuncia, sense por, que els suposats interessos antiterroristes, no són més que interessos econòmics encoberts. Sembla, per fi, que totes les coses es vagin posant al seu lloc i que tothom clarifiqui la seva postura, oferint una imatge de la nostra societat sinó millor, si que més autèntica.

 

I som molts, amics, aquells que estem convençuts que l’ordre mundial ha de canviar per deixar lloc a un món més just i solidari. No pot continuar passant que els que manen facin servir arguments falsos per seguir mantenint un ordre que condemna al 85% de la població mundial a la pobresa, a la fam i a la mort per manca de medicaments, mentre que el 15% restant, vivim en un paradís construït gràcies a la misèria dels altres.

 

En ple segle XXI, hem de ser capaços de redescobrir el respecte per la vida a tots els nivells. Hem de demanar amb tota la insistència possible que aquells que tenen el poder a les mans, siguin capaços de resoldre els problemes de la humanitat emparant-se en l’arma meravellosa del diàleg respectuós.

 

Tots som blens de la mateixa espelma: la humanitat, i a hores d’ara, honestament, ningú no pot justificar cap acció, sota cap pretext, que tingui com a conseqüència causar la mort de tan sols un ésser humà.

 

Hem de ser clars i exigents amb aquelles persones que escollim per representar-nos, no podem permetre’ls ni el més mínim descuit que pugui causar una mort sempre evitable. I hem d’exigir-los, també, que incorporin a la seva vida el respecte amorós per tot i per tothom, com a única eina eficaç per aconseguir una humanitat més justa i equilibrada.

 

Regina Ferrando

13 de març de 2003